PLEXIGLAS® ilgtspēja

Nākotne ir būtiska ikvienam.

Klimata maiņa un populācijas pieaugums nozīmē, ka nākamo paaudžu labad ir jādomā par ilgtspēju. Šajā rakstā ir izskaidrots, kāpēc PLEXIGLAS® izstrādājumi ir labs ieguldījums laikmeta problēmu risināšanā.

PLEXIGLAS® ir vērtīgs materiāls pat pēc izmešanas

Daudzās dzīves jomās ir nepieciešama plastmasa. Plastikāta siltumizolācija ļauj taupīt enerģiju, fasādes un logi no tās ir izturīgāki un pasargā ļaudis no saules un trokšņa.

Plastmasu kritizē, jo mikroskopiskas tās daļiņas ir atrastas pat mūžīgajos ledājos un atkritumu salas okeānos ir lielas kā dažas valstis. Tomēr plastmasas priekšrocības var izmantot, izvairoties no negatīvās ietekmes uz vidi, ja izmanto riņķa ekonomiku.

Riņķa ekonomika ir ilgtspējīgāka par tradicionālo, lineāro ekonomiku, kas sastāv no ražošanas, lietošanas un atbrīvošanās. Pretstatā tai, riņķa ekonomikā resursi tiek izmantoti, cik ilgi vien iespējams – tie tiek atgriezti ražošanā pēc izstrādājumu lietošanas cikla beigām.

Šāda pieeja tiek atbalstīta Eiropas Komisijas stratēģijā “European Strategy for Plastics in a Circular Economy”. Arī plastmasas ražotāju asociācija “PlasticsEurope” labprātīgi izmanto to ilgtspējīgākai resursu izmantošanai.

PLEXIGLAS® var dot lielu ieguldījumu riņķa ekonomikā un izveidot ilgtspējīgāku un resursus taupošāku nākotni, ievērojot šādus principus:

– Izvairīšanās: PLEXIGLAS® palīdz samazināt atkritumus, jo ir ļoti izturīgs materiāls un kalpo ļoti ilgi.

– Piemērots izmešanai: PLEXIGLAS® nav bīstams atkritums, tāpēc var tikt atkārtoti izmantots bez īpašām problēmām.

– Nevis izmešana, bet pārstrādāšana: PLEXIGLAS® var sadalīt atpakaļ sākotnējās izejvielās, lai izgatavotu jaunus PLEXIGLAS® izstrādājumus.

Plastmasas lietošanas cikls

– Izejmateriāla ražošana.

– Pārvēršana par plastikāta izstrādājumiem.

– Izmantošana.

– Atkritumu savākšana.

– Atkritumu pārstrāde atkārtotai izmantošanai.

Plastmasas atkritumu apjoma palielināšanās

Tikai dažu desmitu gadu laikā plastmasas ražošanas apjoms ir palielinājies eksponenciāli: no 1.5 miljoniem tonnu 1950. gadā līdz 359 miljoniem tonnu 2018. gadā. Attiecīgi ir audzis arī plastmasas atkritumu apjoms – Eiropā vien 2018. gadā ir izmesti 29 miljoni tonnu plastmasas, 2006. gadā – 24.5 miljoni tonnu.

Diemžēl plastmasas ir atšķirīgas. Dažādās izmantošanas sfērās tiek izmantoti atšķirīgi materiāli. Liela daļa izgatavotās plastmasas tiek izmantota īstermiņa izstrādājumiem, piemēram, iepakojumam. Cita veida plastmasa tiek izmantota ilgstoši. Polimetila metakrilāts jeb PMMA, kā ķīmiski pareizi sauc organisko jeb akrila stiklu, pārsvarā tiek izmantots ļoti kvalitatīvu un izturīgu saimniecības preču ražošanai.

Izvairīšanās no izmešanas

PMMA tiek izmantots izturīgos inženiertehniskajos risinājumos, un, tā kā materiāls ir izturīgs pret laikapstākļu iedarbību, tad pilnībā funkcionē pat pēc vairākiem gadiem un nav jāmaina. 30 gadu un ilgāki lietošanas termiņi ir pierasti āra konstrukcijām, piemēram, fasāžu apšuvumiem, trokšņu barjerām, fabriku un dzīvojamo māju jumtiem. PLEXIGLAS® ir izturīgs, tāpēc nav jāmaina, līdz ar to tiek taupīti resursi un samazināts atkritumu daudzums, un tas ir liels solis resursu taupīšanas virzienā.

Īpatsvars plastmasas atkritumos

Polietilēns (PE) un polipropilēns (PP) veido lielu daļu plastmasas atkritumu Vācijā. Polimetila metakrilāts (PMMA) veido mazu atkritumu daļu, un to var sadalīt dažādos PMMA produktos, no kuriem PLEXIGLAS® sastāda mazāk par vienu procentu no visiem plastmasas atkritumiem Vācijā.

Plastmasas pieprasījums pēc veida un sfēras

Plastmasa ir ļoti daudzveidīga. Reizēm izstrādājums sastāv no viena veida plastmasas, piemēram, pudeles, kas ir izgatavotas no polietilēna tereftalāta (PET). Reizēm plastmasa ir kāda izstrādājuma sastāvdaļa, piemēram, gaismas vadītāji no PMMA. Tā kā utilizācijas laiks dažādos izmantošanas veidos ļoti atšķiras, tad saražotās plastmasas daudzums nekorelē ar atkritumu daudzumu tajā pašā gadā. Tomēr ir skaidrs, ka izturīgi izstrādājumi nav jāražo tik daudz, līdz ar to tiek taupīti resursi un samazināts atkritumu daudzums.

Atbilstoša atkritumu apsaimniekošana

Kāpēc plastmasa nonāk dabā

Plastmasa nonāk dabā, jo nav piemērotas atkritumu apsaimniekošanas. Tas notiek arī tāpēc, ka izstrādājumu lietošanas laikā atdalās mikroskopiskas plastmasas daļiņas. Videi visproblemātiskākie ir izstrādājumi ar īsu lietošanas laiku, tāpēc arvien vairāk valstu aizliedz vienreizējas lietošanas plastmasas izstrādājumus.

Riņķa ekonomika ne tikai veicina resursu izmantošanu, cik ilgi vien iespējams, bet arī to izmantošanu atkārtoti. Tas nozīmē, ka izlietotiem izstrādājumiem ir jānonāk otrreizējās pārstrādes ciklā. Tas pats attiecas uz atkritumiem, kas rodas ražošanas laikā.

Lai plastmasa varētu tikt pārstrādāta atkārtoti, ir jāpiedalās visiem – plastikātu materiālu ražotājiem, plastmasas izstrādājumu ražotājiem un pašiem lietotājiem. Piemēram, Röhm GmbH strādā pie dažādām iniciatīvām, lai plastmasa nenonāktu dabā.

Ražošanas atkritumu pārstrāde

Mēs jau gadiem ilgi pārstrādājam visus atgriezumus, kas rodas PLEXIGLAS® ražošanas laikā. Visi PLEXIGLAS® atgriezumi, kuri rodas klientiem, arī var tikt pārstrādāti. Mēs strādājam ar specializētām atkritumu kompānijām, lai dotu klientiem iespēju piedalīties labi organizētā PLEXIGLAS® otrreizējās pārstrādes ciklā.

Izmešana pēc lietošanas

Lietotāji var izmest PLEXIGLAS®, jo materiāls nav bīstams, tāpēc to var mest mājsaimniecības atkritumu konteineros vai nodot atkritumu poligonos. PLEXIGLAS® pēc tam tiek sadedzināts. Šādas termiskās utilizācijas laikā rodas vienīgi ūdens un oglekļa dioksīds. Pārstrādei nav nepieciešama degviela, kā arī neveidojas nekādas vielas un smakas, kas piesārņotu gaisu.

Nevis izmest, bet pārstrādāt!

2018. gadā 40% no Eiropas plastmasas atkritumiem ir sadedzināti enerģijas ražošanai. Gan plastmasas ražotāji, gan Eiropas Komisija cenšas palielināt otrreizēji pārstrādāt plastmasas apjomu.

Aizsargplēvju pārstrāde

Monolītas PLEXIGLAS® loksnes parasti no abām pusēm tiek pārklātas ar aizsargplēvēm, lai pasargātu loksnes no mehāniskiem bojājumiem un netīrumiem transportēšanas un uzstādīšanas laikā. Šīs plēves var tikt savāktas, nejaucot kopā ar citiem materiāliem. Ja plēves nevar nodot pārstrādei, tās var pievienot mājsaimniecības atkritumiem, kas nonāk termiskās pārstrādes rūpnīcās enerģijas ražošanai vai tiek uzkrātas atkritumu poligonos, kur nenodara videi nekādu ļaunumu.

PLEXIGLAS® ir atkātoti pārstrādājams

Daudzas plastmasas tiek sagrieztas, izkausētas un pārvērstas par zemākas vērtības plastmasu, savukārt PLEXIGLAS® var tikt sadalīts sākotnējās sastāvdaļās, izmantojot ķīmisku pārstrādi, un no tām var izgatavot tikpat kvalitatīvas loksnes, caurules un stieņus. Šāds pārstrādes process ir derīgs tikai nedaudziem plastmasas veidiem un palīdz izvairīties no atkritumiem.

Lasiet vairāk par PLEXIGLAS® otrreizējās pārstrādes soļiem un metodēm PLEXIGLAS® lokšņu vides deklarācijas punktos 2.14. un 2.15.

Avots: hhttps://www.plexiglas.de/en/sustainability/easy-to-recycle

PLEXIGLAS® izturīgām celtnēm

Detaļas, kas ir ražotas no PLEXIGLAS® vai kam ir šī organiskā stikla pārklājums, izskatās brīnišķīgi pēc gadu desmitiem. Nav nepieciešamības tās bieži mainīt.

Saskaņā ar ANO aprēķiniem, 2050. gadā pilsētās dzīvos divas trešdaļas cilvēku. Tagad pilsētās dzīvo puse. Cilvēces pieaugums ir 80 miljoni gadā. Šādas attīstības sekas ir nepārtraukta celtniecība. Eksperti paredz, ka 2030. gadā būvniecības apjoms pieaugs par 85 procentiem. Celtniecība palielinās reģionos, kur materiāli tiek pakļauti intensīvam UV starojumam un laikapstākļu ietekmei. Tam ir nepieciešami materiāli, kas atbilst klimatam un kas nav jāmaina pēc īsa izmantošanas laika.

Saule ir izaicinājums plastmasai

Plastmasa jau ilgi ir neatņemama būvniecības sastāvdaļa. Ar tās palīdzību var izveidot dabiskas un graciozas formas un iespaidīgi izgaismotus elementus uz fasādēm. Plastmasa dod ieguldījumu enerģijas taupīšanā kā siltumu izolējošs siltumnīcu pārseguma materiāls. Ar tās palīdzību var samazināt troksni, izmantojot kā skaņas barjeru, vienlaikus neierobežojot skatu uz apkārtni. Tomēr plastmasu ir grūti izmantot laukā, jo daudzi tās veidi ir jūtīgi pret ultravioletajiem stariem – saules gaismā tā dzeltē, paliek brūna un neglīta, zaudē gaismas caurlaidību, līdz ar to ir jāmaina.

Atšķirībā no citiem plastmasas veidiem, PLEXIGLAS® sastāv no molekulām, kuras neietekmē UV starojums. Izstrādātāji to sauc par dabisku aizsardzību pret ultravioletajiem stariem, līdz ar to PLEXIGLAS® ir īpaši izturīgs materiāls.

Labāk par jebkādu aizsargslāni

Daudzi plastmasas veidi tiek pārklāti ar aizsargslāni, lai palielinātu izmantošanas ilgumu. Diemžēl krāsojums un cita veida pārklājumi ir ļoti plāni – tos var viegli saskrāpēt, tie var saplaisāt no nolobīties. Tādējādi izstrādājums vietām kļūst neglīts, lai arī aizsargslānis uz tā ir. PLEXIGLAS® ir citāds, jo loksne visā biezumā ir pasargāta no UV gaismas ietekmes.

Šāda izturība un plašas izmantošanas iespējas padara PLEXIGLAS® par labāku alternatīvu eksterjera risinājumiem. Piemēram, caurspīdīgas loksnes tiek izmantotas kā fasādes un jumta elementi, daudzslāņu loksnes tiek izmantotas siltumnīcām, terasēm un automašīnu novietnēm. Citi organiskā stikla veidi tiek izmantoti kā skaņas barjeras vai norobežojošas barjeras. Šādā pielietojumā PLEXIGLAS® veicina resursu taupīšanu un samazina CO2 emisiju. Galu galā materiālu izvēlē ir jāņem vērā viss izmantošanas cikls.

Izmantošanas cikla vērtēšana

Ja pieņem, ka terase no PLEXIGLAS® kalpo 35 gadus un no cita veida plastmasas – 15 gadus, tad pēdējā ir jāmaina divas reizes, salīdzinot ar PLEXIGLAS®. Citu plastmasu globālās sasilšanas potenciāls (GWP) izmantošanas laikā manāmi palielinās, neskatoties uz to, ka sākumā izmešu daudzums ir mazāks, jo loksnes ir vieglākas.

Plašas dizaina iespējas

Tā kā PLEXIGLAS® ir 11 reizes izturīgāks par stiklu, tad tas ne vien izskatās labi, bet arī pasargā cilvēkus un dzīvniekus. Ar PLEXIGLAS® materiāliem cilvēki tiek pasargāti no traumām gan stadionos, gan transportā, turklāt tas kalpo ilgi. No PLEXIGLAS® izgatavo milzīgus akvārijus, un materiāls iztur lielu ūdens spiedienu un pārvērš publisku akvaparku apmeklējumu par unikālu piedzīvojumu.

Aizsragslānis citiem materiāliem

Dabisko PLEXIGLAS® spēju pasargāt no UV stariem var izmantot, pārklājot citus materiālus. Piemēram, ar PLEXIGLAS® plēvēm var pārklāt PVC logus un citus fasāžu elementus, tā pasargājot no vēja, saules un ķīmiskām vielām. Ja plēves apdrukā ar koka tekstūru, tad ar tām pārklāti logi ir daudz izturīgāki par koka logiem – pēdējie regulāri ir jāslīpē un jāpārkrāso, un tas ir dārgi. Ar PLEXIGLAS® plēvēm pārklāj augsta spiediena lamināta paneļus, ar kuriem pārklāj māju ārsienas. Aizsargslānis pasargā no putekļiem, kas ātri sakrājas uz virsmām, turklāt to ir viegli tīrīt, tādējādi dod ieguldījumu ilgstošā ēku izmantošanā.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/sustainability/plexiglas-for-durable-construction

PLEXIGLAS® ražošanas nekaitīgums

Jebkāda izstrādājuma izgatavošanai ir nepieciešamas izejvielas. Röhm GmbH strādā pie tā, lai samazinātu ietekmi uz vidi, ko rada PLEXIGLAS® ražošana.

PLEXIGLAS® sastāvdaļas nav kaitīgas ne videi, ne veselībai.

– Ir zināms, ka PLEXIGLAS® izstrādājumi nesatur nekādas vielas, kas būtu toksiskas, kancerogēnas vai mutagēnas.

– PLEXIGLAS® izstrādājumi atbilst REACH regulām (EC 1907/2006).

– PLEXIGLAS® nesatur nekādas vielas, par kurām būtu ļoti jāraizējas (substances of very high concern (SVHC)) vairāk par 0.1%.

Uzziniet vairāk par vielām un piedevām, kādas izmanto PLEXIGLAS® ražošanā – lasiet 2.5. punktu PLEXIGLAS® lokšņu vides deklarācijā.

PLEXIGLAS® ražošanai ir neliela ietekme uz vidi un nav nekādas ietekmes uz veselību.

– Monolīto PLEXIGLAS® lokšņu ražošana atbilst pasaulē atzītiem standartiem: DIN ISO 9001 (kvalitātes pārvaldības sistēmas) un DIN ISO 14001 (vides pārvaldības sistēmas). Gandrīz visas ražotnes ir sertificētas saskaņā ar DIN ISO 50001 (enerģijas pārvaldības sistēmas).

– Monolīto PLEXIGLAS® lokšņu ražošanas laikā izdalītās gāzes tiek atdalītas un utilizētas ar piemērotām metodēm – bioloģiskiem filtriem vai termisku pēcapstrādi.

– Ikdienas darbs prasa maz ūdens, un tas tiek attīrīts.

– Ražošanas atkritumu daudzums ir samazināts, atkritumi tiek pārstrādāti, cik vien iespējams.

Uzziniet vairāk par PLEXIGLAS® ražošanu PLEXIGLAS® lokšņu vides deklarācijas 2.6. un 2.7. punktā.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/sustainability/environmentally-compatible-production

Izturīgi izstrādājumi no PLEXIGLAS®

Ir daudz caurspīdīgu plastmasu, un iegādes laikā tās ir grūti atšķirt vienu no otras, taču to ķīmiskais sastāvs atšķiras būtiski, līdz ar to tām ir atšķirīgas īpašības.

Tas kļūst ļoti pamanāms āra apstākļos – pēc dažiem gadiem saule, vējš un nokrišņi ļoti maina daudzu plastmasu izskatu, tās nespēj vairs izturēt slodzi, dzeltē, kļūst trauslas un lūzt. Ar PLEXIGLAS® nekas tāds nenotiek.

Kāpēc plastmasa laukā sairst

Mūsdienās ir pieejami nebeidzami daudz plastikāta veidu. Tiem ir kopēja īpašība – plastmasa sastāv no molekulu ķēdēm. Atkarībā no tā, kā molekulas ir sakārtotas, cik to ķēdes ir garas, no kādiem atomiem sastāv, ir atkarīgs plastmasas izskats, kvalitāte, mehāniskās īpašības un molekulu savienojumu stabilitāte. Vienkārši runājot, molekulu savienojumus var saraut ultravioletā gaisma un citi laika apstākļi, tādējādi materiāla īpašības laika gaitā mainās, piemēram, loksnes sāk dzeltēt, kļūst raupjas vai trauslas. To var salīdzināt ar dzelzs rūsēšanu.

Plastmasas novecošana ir atkarīga arī no tā, cik intensīva ir laikapstākļu ietekme, piemēram, UV starojums vai mitrums. To nosaka ģeogrāfiskā vieta, laika apstākļi, uzstādīšanas vieta, gaismas daudzums un citi faktori.

Laikapstākļu ietekmes salīdzinājums

Daudzas plastmasas diezgan ātri reaģē uz laikapstākļu ietekmi. Standartizētā laikapstākļu ietekmes testā (ISO 4892-2) var noteikt, kāda būs plastmasa pēc 8-10 gadu izmantošanas. Tests parāda, ka UV un mitrums dramatiski maina vairākumu plastmasas veidu. Salīdzinājumā PLEXIGLAS® paliek nemainīgs, jo materiālam ir dabiska aizsardzība pret sairšanu laikapstākļu ietekmē.

Kas ir dabiska UV aizsardzības tehnoloģija

PLEXIGLAS® sastāv no molekulām, kuras neietekmē ultravioletā gaisma. Šo īpašību sauc par dabisku UV aizsardzības tehnoloģiju. Šajā ziņā PLEXIGLAS® ir salīdzināms ar nerūsējošo tēraudu, kas nerūsē, jo tāds ir tā sastāvs.

PLEXIGLAS® var tikt ražots kā UV aizsargājošs, gan arī kā UV caurlaidīgs. Ultravioletās gaismas caurlaidība ir nepieciešama siltumnīcām, savukārt necaurlaidība ir svarīga, piemēram, helikopteru logiem un citur.

Pateicoties dabiskajai UV aizsardzības tehnoloģijai, gandrīz visas PLEXIGLAS® bezkrāsainās, caurspīdīgās loksnes, viļņotās loksnes, bloki, caurules un stieņi ir izturīgi pret ultravioletajiem stariem. Tas nozīmē, ka tie nedzeltē, nekļūst trausli un nezaudē gaismas caurlaidību, atšķirībā no citām plastmasām, kas laikapstākļu ietekmē kļūst necaurspīdīgas.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/sustainability/long-service-life

PLEXIGLAS® ir droši izmantojams saistībā ar pārtiku

Daudzi ir pamanījuši, ka pēc pārtikas produkta izsaiņošanas uzvēdī nepatīkama smaka. Tā var būt gan nepatīkama, gan kaitīga veselībai.

Piemēram, slikti smako plastifikatori, kurus pievieno daudzām plastmasām, un šo materiālu izdalīšanos var uzskatīt par risku veselībai. PLEXIGLAS® savukārt neizdala nekādas vielas un, vienkārši sakot, tam nav nekādas smaržas.

Atkarībā no izmantošanas jomas, plastmasai tiek piemērotas ļoti augstas prasības attiecībā uz vidi un veselību. PLEXIGLAS® atbilst visām šīm presībām.

– PLEXIGLAS® izstrādājumi nesatur plastifikatorus, smago metālu sāļus, halogēnus, hloru.

– PLEXIGLAS® izstrādājumu pamatstruktūrā nav nitrātu un aromatizētāju. Piedevas tiek pievienotas vai nu ļoti maz, vai nemaz.

– Ir zināms, ka PLEXIGLAS® neizdala toksiski aktīvas vielas, kancerogēnus, mutagēnus. Tam nav nevēlamu efektu pat temperatūrā, kad tas kļūst mīksts (ap 100°C), jo pamatstruktūra ir vienkārša.

– PLEXIGLAS® loksnes neizdala nekādas sastāvdaļas ne gaisā, ne ūdenī, ne zemē.

– Pat degot PLEXIGLAS® neizdala toksiskas vielas.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/sustainability/no-health-risks

PLEXIGLAS® īpašības, kas var glābt dzīvības

PLEXIGLAS® materiālam ir izcilas ugunsdrošības īpašības, kas saglabājas visā materiāla lietošanas laikā.

Svarīgākie punkti:

– PLEXIGLAS® deg gandrīz bez dūmiem (DIN 4102, DIN EN 13501).

– PLEXIGLAS® neizdala akūti toksiskas gāzes (DIN 53436).

– Izmantošanas un arī degšanas laikā nav novērojams korozijas efekts (DIN VDE 0482-267).

– PLEXIGLAS® var viegli nodzēst ar ūdeni.

– PLEXIGLAS® ir atzīts iekštelpu un āra celtniecības materiāls.

– PLEXIGLAS® ir klasificēts kā B2 – normāla uzliesmojamība, nav degošu pilienu (DIN 4102).

– PLEXIGLAS® tiek izmantots publiskās vietās, piemēram, bērnudārzos un skolās.

– Gadu desmitiem PLEXIGLAS® tiek izmantots aviācijā kā iluminatoru stiklojums.

– PLEXIGLAS® ir testēts saskaņā ar ASV standartu ASTM D 635-81.

– PLEXIGLAS® materiālus izmanto glābšanas izejām.

Ugunsgrēkā lielākā problēma nav uguns, kā varētu šķist. Apmēram 80% letālo iznākumu rodas no dūmiem. PLEXIGLAS® ir toksiski drošs atbilstoši DIN 53436, tāpēc to izmanto glābšanas ceļiem.

Dzīvībai bīstamie dūmi

Biezi dūmi neļauj redzēt glābšanas ceļu indikatorus. Vēl vairāk, neredzamās dūmgāzes var būt akūti toksiskas un veicināt nosmakšanu. Eksperti vērtē ne vien celtniecības materiālu aizdegšanos, bet arī dūmgāzu veidu un daudzumu, redzamības traucējumus, toksiskumu, korozijaktivitāti, materiāla spēju izplatīt uguni, pilēšanu saskaņā ar DIN 4102 un apdzēšanas iespējas.

Lasiet vairāk brošūrā “The Fire Behavior of PLEXIGLAS®”.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/service/product-info/fire-behavior

PLEXIGLAS® atbalsts ANO ilgspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai

2015. gada septembrī ANO locekļu valstis ir pieņēmušas kārtību par ilgspējīgu attīstību. Tā veicina pasaules ekonomikas attīstību sociāli taisnīgi un atbilstoši zemeslodes ekoloģijas iespējām. Kārtības pamatā ir ambiciozs saraksts ar 17 mērķiem.

ANO ilgtspējas mērķi

Avots: https://www.plexiglas.de/en/sustainability/un-goals-for-sustainable-development

LEJUPIELĀDES

PLEXIGLAS® lokšņu vides deklarācija

PLEXIGLAS® lokšņu vides deklarācija

Brošūra “The Fire Behavior of PLEXIGLAS®”

Plexiglas ugunsdrošības brošūra

Kā radās PLEXIGLAS® un kāds tas ir

PLEXIGLAS® materiāli pārdošanā

Bieži uzdoti jautājumi par PLEXIGLAS®

Pareiza PLEXIGLAS® tīrīšana un dezinficēšana

PLEXIGLAS® locīšana un formēšana dažos soļos

PLEXIGLAS® zāģēšana: kā precīzi griezt akrila stiklu

PLEXIGLAS® līmēšana, līmes un pamācības

PLEXIGLAS® slīpēšana un pulēšana

SAZINĀTIES AR MUMS





    Proplastik logo