Putu PVC īpašības un izmantošana praksē

Putu PVC (latviski pareizi ir putu polivinilhlorīds jeb putu PVH, krieviski вспененый ПВХ, angliski Closed-cell PVC foamboard) ir viegls un ciets materiāls, ko pārsvarā izmanto zīmēm un izkārtnēm. Tas ir paredzēts lietošanai ārā, jo labi iztur saules gaismas, lietus un vēja iedarbību.

Dekoratīva starpsiena no putu PVC
Dekoratīva starpsiena no putu PVC

Īpašības

PVC putu plātnes nav putukartons, kas paredzēts izmantošanai vienīgi iekštelpās. Tāpat kā PVC, putu PVC plātne ir cieta un tai ir ļoti stingra struktūra. Tai ir slēgtu šūnu putu struktūra, kas padara to ļoti vieglu (tikai puse no cietā PVC svara), ļoti izturīgu pret mitrumu un dažām ķīmiskām vielām, kā arī ļoti viegli griežamu un veidojamu. Tai ir arī termoplastiskas īpašības. Tā kļūst mīksta aptuveni 65°C temperatūrā. Parasti slēgto šūnu PVC putu plātni var griezt tikpat viegli kā koku, to var mīkstināt un veidot jeb termoformēt, iegremdējot verdošā ūdenī vai ar standarta karstuma pistoli, un krāsot ar standarta automobiļu krāsām, kā arī apdrukāt un aplīmēt. Līmēšanai savā starpā un ar citiem materiāliem labi noder ciānakrilāta līme. Turklāt slēgto šūnu PVC putu plātne sastāv no polarizētām molekulām, ko citādi sauc par dipoliem.

Dekoratīva sēta no putu PVC
Dekoratīva sēta no putu PVC

Putu PVC ir ļoti zema mitruma absorbcija. Polivinilhlorīda un poliurīnvielas maisījumam ir laba saķeres izturība. Slēgto šūnu PVC putas iegūst cietu formu tāpēc, ka to struktūra ir lineāra. Putu PVC ir pieejams ar blīvumu no 0,4 līdz 0,7 g/cm³). Standarta lokšņu izmēri ir 2,03 x 3,05 m un 1,56 x 3,05 m. Populārākais biezums 3 vai 5 mm, ir arī 1-10 mm biezas loksnes, līdz pat 40 mm. Materiāls laiž cauri gaisu. Ir labs siltumizolators. Samazina vibrācijas, ir elastīgs, iztur triecienus. Tam ir zems uzliesmošanas līmenis. Tomēr ir jāzina, ka PVC izmantošana var ietekmēt cilvēka veselību lietošanas laikā. Ultravioletajos staros tas var dzeltēt, krāsas var izbalēt, un materiāls var palikt trausls. Materiāls var kalpot pat 40 gadus. PVC putu izstrādājumiem nav nepieciešama kopšana, lai uzturētu tos optimālā kondīcijā.

Dinozaura modelis no putu PVC
Dinozaura modelis no putu PVC

Lietojumi

Slēgto šūnu PVC putu plātnes izmanto rūpniecībā un ražošanā, zīmēm, izkārtnēm, tablo, stendiem, vitrīnām, plauktiem, durvju un logu rāmjiem, balkonu griestiem, siltumizolācijai un reklāmām. Tas ir populārs materiāls, no kā būvēt modeļus un izgatavot teātra rekvizītus. Jahtas un eksperimentālus lidaparātus arī bieži vien izgatavo no putu PVC. PVC putu plātnes ir ļoti izturīgas pret laikapstākļiem un saules gaismu, tāpēc tās var izmantot, lai aizsargātu citus, vairāk bojājumiem pakļautus izstrādājumus.

Dekoratīvi griesti no putu PVC
Dekoratīvi griesti no putu PVC

Problēmas

Viens PVC materiālu trūkums ir tas, ka tos karsti apstrādājot, rodas kaitīgi izgarojumi, kas satur sālsskābi un, iespējams, pat dioksīnus. Tie ir bīstami elpošanai, un skābie izgarojumi ir tik korozīvi, ka var sabojāt aprīkojumu. Daži ar karstumu saistīti procesi, jo īpaši lāzergriešana, tiek uzskatīti par neiespējamiem, jo var sabojāt iekārtas. Ja PVC materiālus griež ar lāzeru, tad tas ir ļoti specializēts process, kam nepieciešamas pielāgotas iekārtas un skābēm specifiska dūmu ekstrakcija un filtrēšana.

Avots: https://en.wikipedia.org/wiki/Closed-cell_PVC_foamboard

Dekorācija ar izgaismotiem burtiem no putu PVC
Dekorācija ar izgaismotiem burtiem no putu PVC

Kvalitātes kritēriji

  • Lokšņu izmēri iekļaujas specifikācijās dotajās pielaidēs. Piemēram, 3 mm lokšņu biezuma pielaide ir 0,25 mm.
  • Lokšņu leņķi ir taisni un diagonāļu garumi sakrīt.
  • Loksnes izturība ir atkarīga no krīta satura. Reizēm ražotāji pievieno līdz pat trešdaļai krīta, tādējādi samazinot cenu. Griežot tādu materiālu, ātrāk nodilst asmeņi. Tādas loksnes ir trauslas. Kvalitatīvas loksnes ir elastīgas.
  • Putota PVC loksnei ir jābūt baltā krāsā, un krāsas tonim ir jābūt vienādam visās partijās.
  • Kvalitatīvas loksnes ar laiku nedzeltē un slikti laiž cauri gaismu.
  • Gaisa burbuļiem ir jābūt vienādiem gan loksnes vidū, gan pie malām. Ja tie ir deformēti vai ovāli, tad drukāšanas laikā var veidoties joslas.
  • Aizsargplēvei ir jānāk nost viegli, bez aizķeršanās un līmes paliekām. Tur, kur paliek līme, nebūs iespējams neko uzdrukāt.
Izstādes stends no putu PVC
Izstādes stends no putu PVC

Izmantošanas piemēri

  • Māju kolonnas
  • Dekoratīvi logu aizvirtņi
  • Dušas kabīņu grīdas
  • Izkārtnes
  • Kioski
  • Veikalu plaukti
  • Kartiņu, brošūru statīvi
  • POS automātu noformējums
  • Vitrīnas
  • Izstāžu stendi
  • Āra virtuves
  • Identifikācijas kartes, apliecības
  • Sapulču zāles
  • Produktu prezentēšanas noformējums
  • Dzērienu ratiņi
  • Pārtikas transports
  • Īpašuma pārdošanas plakāti
  • Ēdienkartes pie sienām
  • Skatuves
  • Norādes
  • Antimikrobiālas virsmas
  • Peldēšanas platformas, tramplīni
  • Glāžu turētāji laivās un mašīnās
  • Mēbeles
Skatloga iekārtojums ar putu PVC elementiem
Skatloga iekārtojums ar putu PVC elementiem

Praktiski novērojumi

Putu PVC dēļi un līstes ir dārgāki par koku, tomēr ne pārāk daudz. Ideāls to pielietojums ir vietas, kur ir bieža saskare ar mitrumu, jo koks tādās vietās ātri sapūst. Tādas vietas ir mājas ārpuse, it īpaši palodzes, sliekšņi, ārdurvju stenderes, pārkares dēļi. Arī iekšā ir slapjas vietas, piemēram, vannas istabas apmales un viss, kas ir vannas un dušas tuvumā.

Ārsienu apdare ar putu PVC
Ārsienu apdare ar putu PVC

Putu PVC var apstrādāt tāpat kā koku. Zāģējuma vietas ir līdzenas un gludas. Zāģēt ar figūrzāģi ir vieglāk, jo nav šķiedru, kas pretotos. Ar smilšpapīru var apaļot stūrus. Naglas iet iekšā kā parastā priedes dēlī.

Ofisa iekārtojums ar putu PVC mēbelēm
Ofisa iekārtojums ar putu PVC mēbelēm

Atšķirības no koka ir saistītas ar ķīmiju. Ir jāizmanto līmes, putas un blīvējamie materiāli kas ir paredzēti PVC. Var izmantot jebkādas akrila krāsas. Krāsas atstāj tādu pašu tekstūru kā uz koka un piešķir dabiskāku izskatu. Vienīgi jāatturas no tumšām krāsām uz baltā materiāla, jo tumšas krāsas izstrādājumi saulē var uzkarst un deformēties.

Kāpņu modelis no putu PVC
Kāpņu modelis no putu PVC

Praksē ir novērots, ka skrūvēti putu PVC savienojumi ir 2-3 reižu neizturīgāki par tādiem pašiem koka savienojumiem. Savukārt, ja putotā PVC loksnes salīmē ar PVC cementu, tad izturība pārsniedz tos pašus koka savienojumus par veselu trešdaļu.

Dekoratīva sienas apdare no putu PVC
Dekoratīva sienas apdare no putu PVC

Vienīgais trūkums ir tāds – ja savienojums lūzt, tad detaļa tūlīt atdalās pavisam. Tāpēc drošībai ir vēlams papildus līmei savienojumu saskrūvēt.

Automašīnas griesti no putu PVC
Automašīnas griesti no putu PVC

PVC izplešas, taču, atšķirībā no koka, tas izplešas nevis mitrumā, bet siltumā. Karstā laikā var neatstāt izplešanās spraugas, jo materiāls ir maksimāli izpleties.

Dekoratīvi elementi no putu PVC
Dekoratīvi elementi no putu PVC

Putu PVC ir brīnišķīga atšķirība no koka – tas nevērpjas.

Mājas modelis no putu PVC
Mājas modelis no putu PVC

Putu PVC var viegli saskrambāt. Pat viegls kontakts ar asu instrumentu atstāj pēdas. Reizēm veikalā ir grūti atrast dēļus vai loksnes, kurām nebūtu virsmas defektu.

Garāžas vārti no putu PVC
Garāžas vārti no putu PVC

Zāģējuma vietas izskatās ļoti porainas. Tās nevar nolīdzināt ar smilšpapīru. Viens risinājums ir griezt ar nazi – materiāls ir pietiekami mīksts, lai vairākos piegājienos to varētu pārgriezt, turklāt griezuma vieta ir gluda un nav skaidu.

Reklāmas plakāts no putu PVC
Reklāmas plakāts no putu PVC

Pats šausmīgākais ir putu PVC skaidas, kas rodas, zāģējot vai apstrādājot ar smilšpapīru. Tās pieķeras itin visam. Tās ir koši baltas un ir ļoti labi redzamas. Tās piesārņo apkārtni. Jau tā ir problēmas ar mikroplastmasu, un, lai šo problēmu nepalielinātu, obligāti ir jāizmanto visi iespējamie skaidu savākšanas veidi.

Atvilknes no putu PVC
Atvilknes no putu PVC

Putu PVC nevar apdrukāt ar solventa tintēm. PVC ir izturīgs pret šķīdinātājiem, un tinte uz virsmas savācas pilienos.

Logi no putu PVC
Logi no putu PVC

Putu PVC salā kļūst trausls, tāpēc nevajag apstrādāt loksnes, kas tikko ienestas no aukstas noliktavas. Trauslums aukstumā ierobežo slodzi, ko materiāls spēj izturēt.

Preču stends no putu PVC
Preču stends no putu PVC

Galvenā putu PVC priekšrocība ir tā, ka tas principā nebojājas un nepūst. Ar laiku šis materiāls paliek lētāks un tiek izmantots arvien plašāk.

Lidmašīnu modeļi no putu PVC
Lidmašīnu modeļi no putu PVC
Virtuves iekārtojums no putu PVC
Virtuves iekārtojums no putu PVC

Putotā PVH loksnes pārdošanā

SAZINĀTIES AR MUMS





    Proplastik logo