Kā radās PLEXIGLAS® un kāds tas ir

PLEXIGLAS® ir ļoti pazīstams plastikāta zīmols pasaulē. Šis materiāls nekad nebūtu izgudrots, ja nebūtu notikusi nejaušība.

Nereti ir nepieciešama diezgan liela drosme, lai izgudrotu kaut ko jaunu. Šāda drosme bija Oto Romam, un ar lielu apņēmību viņš 20. gadsimta sākumā nodevās plastikāta materiālu pētījumiem, līdz 1933. gadā izgudroja PLEXIGLAS®.

Oto Roms (Otto Röhm)

Minhenē un Tībingenē Oto Roms studēja farmāciju un ķīmiju. 1901. gadā viņš aizstāvēja disertāciju “Akrilskābes polimerizācijas produkti” un saņēma doktora grādu. Pēc sešiem gadiem viņš kopā ar Oto Hāsu nodibināja kompāniju “Röhm & Haas”. Roms bija īsts celmlauzis plastmasas jomā. Viņš izstrādāja ļoti daudz akrilātu un metakrilātu savienojumu. Lielākais viņa un kolēģu izgudrojums bija PLEXIGLAS® 1933. gadā.

Drosme izgudrot

1907. gadā nodibinātā ķīmijas kompānija “Röhm & Haas” pārdeva produkciju ādas un tekstila ražošanai. Plastmasas pētīšana tolaik bija ļoti dārga un neradīja cerības, ka varētu iegūt kaut ko plaši pārdodamu. Tāpēc pievēršanās plastikātu studēšanai bija ļoti drosmīgs solis.

Oto Roms visu laiku vēlējās pētīt plastmasu. Savā disertācijā “Akrilskābes polimerizācijas produkti” viņš pētīja “fiksētu modifikāciju” – akrilskābes esteru polimerisātu – bezkrāsainu, caurspīdīgu, ļoti elastīgu un nešķīstošu masu. Oto Roms bija ļoti apņēmies sameklēt akrilskābes esteriem piemērotu apstrādi un izmantošanas iespējas. Savu pētījumu viņš sauca par gumijas darbu.

Izpēte

Pēc Pirmā pasaules kara kompānija beidzot varēja ieguldīt lielāku līdzekļu apjomu plastmasas izpētē. “Röhm & Haas” nodibināja departamentu, kas ar to nodarbojās. Taču izpēte bija apgrūtinoša un dārga, un regulāri kaut kas uzsprāga. Plastmasu tikpat intensīvi pētīja arī citas lielas firmas, piemēram, “I.G. Farbenindustrie AG”. Salīdzinot ar šo konkurentu, Roma izstrādes departaments šķita mazs un vāji aprīkots.

Pirmā plastmasa: neplīstošais LUGLAS

Divdesmito gadu beigās pētnieki Darmštatē guva pirmos panākumus. Visi tolaik meklēja veidus, kā ražot sintētisku gumiju, un arī Roms vēlējās atrast dzīvotspējīgu paņēmienu, kā izgatavot akrila gumiju. Diemžēl viņa pētniekiem tas neizdevās, taču viņi izgudroja LUGLAS – drošu stiklu automašīnu logiem. Tā 1928. gadā kompānija sāka nodarboties ar akrila ražošanu.

PLEXIGLAS® kā plastmasas pētīšanas kulminācija

Trīsdesmitajos gados pētnieki visā pasaulē pastiprināti studēja plastmasu. Pietika tikai ar desmit gadiem, lai izgudrotu visus mūsdienās plaši izmantotos plastmasas veidus. Plastmasu pētīja arī “Röhm & Haas”. Pēc panākumiem akrilātu laukā viņi pievērsās metakrilātiem. Ķīmiķu darbam bija izšķiroši panākumi – viņi atklāja, ka polimetila metakrilāts (PMMA) ir cietāks un caurspīdīgāks par agrāk iegūtajiem akrilātiem.

Panākumus atnesa nejaušība. Metila metakrilāta (MMA) monomēru paraugs stāvēja pudelē pie loga. Dienas gaismas ietekmē sākās polimerizācija. Reakcijas laikā pudele saplīsa, un izveidojās polimetila metakrilāta gabals. Pētnieku grupa atrada veidu, kā kontrolēti polimerizēt plastikāta masu, kas tika ievietota starp divām stikla loksnēm, un tā tika iegūtas plānas organiskā stikla loksnes. Jauniegūto materiālu nosauca par PLEXIGLAS un 1933. gadā reģistrēja kā zīmolu.

Nosaukums “PLEXIGLAS”

Plastmasas izstrādātāji jauno nosaukumu atvasināja no vārda “PLEXIGUM”, kas bija paredzēts plastmasas gumijai un tās izstrādājumiem. Viņi priecājās, ka no PMMA ir ieguvuši “organisku stiklu”, tāpēc nosauca jauno materiālu par PLEXIGLAS®. Tādējādi “Röhm & Haas” un vēlāk “Röhm” ražotie izstrādājumi turpmāk saņēma nosaukumus, kas sākās ar vārdu “PLEX”.

Vēsturiski mirkļi

1909. gads. “Röhm & Haas AG” fabrika

Telpas Eslingenā kļuva par mazām, tāpēc Oto Roms nodibināja jaunu fabriku Darmštates industriālās zonas ziemeļrietumu stūrī. Šajā vietā arī mūsdienās tiek ražots PLEXIGLAS®. Otra rūpnīca ir blakus pilsētā Veiterštatē.

1928. gads. Pirmā izmantojamā plastmasa

1927. gadā ķīmiķi izstrādāja pirmo izmantojamo plastmasu LUGLAS. Tas bija neplīstošs, laminēts stikls, ko izmantoja kā automašīnu vējstiklus. Pēc tā ieviešanas samazinājās nopietnu traumu skaits autokatastrofās.

1933. gads. Neplīstošs stikls

Kompānijas “Röhm & Haas AG” ķīmiķi 1933. gadā izgudroja plaši izmantojamo PLEXIGLAS® – materiālu, kas neplīst un ir daudz vieglāks par stiklu.

Ražošana

“Polimerizēts” metila metakrilāts tiek ievadīts starp divām stikla loksnēm, kas malās ir savienotas ar elastīgām starplikām. Polimerizācijas laikā ūdens rezervuārā materiāls mazliet saraujas, turklāt tiek presēts. Pēc tam stikla loksnes viegli atdala, un tiek iegūta gatava PLEXIGLAS® loksne.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/about-us/history

Plexiglas logotipu maiņa laika gaitā

Logotipa maiņa laika gaitā

Vienkāršs, rotaļīgs, moderns, dzidrs – PLEXIGLAS® logo vienmēr ir atspoguļojis laika garu, savukārt logotipa pārstāvētais materiāls ir palicis nemainīgs.

Lai arī PLEXIGLAS® ir reģistrēts 1933. gadā, firmas zīmi šis zīmols ir ieguvis 1939. gadā. Materiāls pastāvīgi tika pilnveidots, tāpēc arī zīmols gadu gaitā tika izgudrots no jauna. Tas, kas sākumā šķita pirmklasīgs, drīz vien tika nomainīts ar jaunu un modernu dizainu. 90 gadu laikā tirgus speciālisti ir izveidojuši 11 dažādus logotipus, un daži ir ieguvuši balvas.

Zīmolam ir jānodod sava pārstāvētā izstrādājuma kvalitātes sajūta. Zīmolam ir jābūt mūžīgam un vienlaikus ir jāiet līdzi laikam. Šim paradoksālajam apgalvojumam ir ticamību iedvest spējīgs izskaidrojums: tā kā laika gaitā mainās tirgus, izstrādājumi un patērētāju vēlmes, tad arī zīmola izskatam ir pastāvīgi jāmainās. PLEXIGLAS® logotipi ataino organiskā stikla vēsturi interesantā rakursā.

Caurspīdīgais kļūst redzams

Augošajā plastmasas tirgū PLEXIGLAS® bija veiksmīgs izstrādājums uzreiz pēc ražošanas sākuma 1933. gadā, taču vizuāli identitāti tas ieguva 1939. gadā. Visus logo var aplūkot zīmola vietnē.

Mazs karalis un lieli panākumi

1963. gadā tika izsludināta “karaļa Akrila” dzimšana. Vārds tika izveidots no organiskā stikla nosaukuma “akrila stikls”. Ar roku zīmētā valdnieka figūra uzsvēra PLEXIGLAS® karaliskumu salīdzinājumā ar konkurentiem, jo izstrādājumiem bija augsta kvalitāte. “Karaļa Akrila” tēls bija pirmais PLEXIGLAS® personificējums, kas palīdzēja izveidot emocionālas reklāmas un personiskāku pieeju klientiem.

“Karalis Akrils” spēlēja galveno lomu 1965. gadā uzņemtajā reklāmas filmā “253000 Hours”, kas saņēma Grand Prix Kannu filmu festivālā – tā bija pirmā vācu filma, kas saņēma šādu balvu.

“Karaļa Akrila” logotips nesa veiksmi veselus 37 gadus.

Kā radās PLEXIGLAS® un kāds tas ir video

Skaidras gadsimta zīmola līnijas

2002. gadā tika izstrādāts jauns logotips, kurā tika iekļauta norāde, ka tas ir oriģināls Röhm izstrādājums. Kompānija tādējādi mēģināja atkarot vārda “plexiglass” majestātisko nozīmi, jo šis vārds tautā bija pārvērties par sugasvārdu, ar kuru apzīmēja jebkādu organisko stiklu. Šāda cīņa turpinās līdz pat mūsu dienām. Mūsdienīgais logotipa dizains tika izstrādāts 2020. gadā.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/about-us/our-brand/plexiglas-logo

Citi zīmoli

PLEXIGLAS® ir viens no polimetila metakrilāta jeb PMMA lokšņu ražošanas līderiem pasaulē. Pārējie zīmoli – EUROPLEX® and ACRIFIX® – piedāvā specializētus risinājumus medicīnas, transporta un citās sfērās.

EUROPLEX®

EUROPLEX® zīmols pārstāv augstu funkcionalitāti īpašiem gadījumiem. Šī zīmola loksnes tiek ražotas no polikarbonāta, poliamīda un polietilēna sulfona. EUROPLEX® ir augstas kvalitātes plastikāti, ko izmanto medicīnā un aviācijā.

ACRIFIX®

ACRIFIX® līmes un palīglīdzekļi ir perfekti PLEXIGLAS® un citu ražotāju organiskā stikla savienotāji. Tiek piedāvāti dažādi izstrādājumi atšķirīgām savienošanas metodēm. Izstrādājumu klāstā ir šķīdinātāju līmes, polimerizācijas līmes, krāsvielas un palīglīdzekļi.

Dažādu krāsu Plexiglas loksnes

PLEXIGLAS® nav pleksiglass

PLEXIGLAS® ir oriģināls – ar to Röhm ražotais organiskais stikls izceļas no pārējiem. Šis materiāls ir izgudrots 1933. gadā un tagad ir ļoti pazīstams zīmols visā pasaulē. 80 gadu laikā oriģinālais materiāls ir pārvērties par lielu produktu saimi, kurā ir ielikts celmlaužu gars, aizrautīga izgudrošana un milzīga pieredze. PLEXIGLAS® ir dažāds: caurspīdīgs, samtains, ar dažādām virsmām un formām. Oriģinālais PLEXIGLAS® ir pasūtāms dažādām vajadzībām, tas ir inovatīvs un izturīgs, un vienīgi Röhm GmbH dod 30 gadu garantiju gandrīz visiem bezkrāsainajiem, caurspīdīgajiem PLEXIGLAS® izstrādājumiem.

Ikvienam, kas vēlas izgatavot kaut ko ļoti kvalitatīvu, ir jāzina, ar ko atšķiras oriģinālais PLEXIGLAS® no citu ražotāju organiskā stikla, kas tiek saukts par “Plexiglas”.

PLEXIGLAS® ir kvalitatīvs materiāls, kam tiek piemērotas augstas prasības. Viens no augstas kvalitātes rādītājiem ir bezkrāsaina materiāla caurspīdīgums, kas ir lielāks par 90%.

Otra svarīga īpašība – PLEXIGLAS® pasargā no kaitīgā ultravioletā starojuma. Visefektīvākā UV aizsardzība nav plaši izmantotais aizsargslānis, bet materiāls pats. Nozares speciālisti to sauc par dabisku UV aizsardzību. PLEXIGLAS® sastāv no molekulām, kuras neietekmē ultravioletie stari, tādējādi ir pasargāta gan materiāla virsma, gan pats materiāls. Zīmola organiskais stikls bez krāsu pigmentiem nedzeltē un saglabā caurspīdīgumu 30 gadus.

Lieti un ekstrudēti izstrādājumi un granulas

Caurspīdīgums un aizsardzība pret UV stariem ir vienīgi divas izcilas PLEXIGLAS® īpašības. Gadu gaitā izstrādājumu klāsts ir kļuvis plašs un daudzveidīgs. Mūsdienās PLEXIGLAS® ir pieejams kā lietas vai ekstrudētas loksnes, caurules, stieņi un plēves.

Lietas PLEXIGLAS® loksnes iegūst, šķidru metila metakrilātu (MMA) ielejot starp divām stikla loksnēm, kur tas karstumā polimerizējas, tātad sacietē. Ekstrudētu PLEXIGLAS® XT iegūst no polimerizēta metila metakrilāta granulām. Tās ražo tā pati kompānija ar to pašu firmas zīmi. Granulas izkausē un ekstrudē dažādās formās, piemēram, kā monolītas vai daudzslāņu loksnes, stieņus vai caurules.

PLEXIGLAS® granulas ir ideālas ne tikai ekstrudēšanai. PLEXIGLAS® veidņu izstrādājumiem ir atšķirīgas fizikālās īpašības, piemēram, plastiskums, temperatūra, kurā materiāls zaudē formu un var tikt apstrādāts ar ierastiem termoplastiskiem paņēmieniem, ieskaitot inžekcijas liešanu.

Dažāds un universāls

Ekstrudētu PLEXIGLAS® ražo atšķirīgi no lieta, tomēr neparastās izstrādājumu īpašības ir līdzīgas. Zīmola organiskais stikls ir ne vien ļoti caurspīdīgs, bet vistīrākajā formā pilnīgi bezkrāsains, tātad var tikt pigmentēts ļoti precīzi.

Monolītās loksnes ir pieejamas 80 krāsās, turklāt ar dažādām virsmām un īpašām iezīmēm. Dažām piemīt īpaši laba gaismas vadītspēja, citas spēj izturēt lielu spiedienu. Ir loksnes, kas pasargā no karstuma vai nelaiž cauri skaņu. PLEXIGLAS® materiālu dažādība rada iedvesmu un rosina idejas par dizainu un izmantojamību visdažādākajās jomās.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/about-us/our-brand/plexiglas-is-not-the-same-as-plexiglass

Plexiglas 30 gadu garantija un dabiska UV stabilitāte

30 gadu garantija

Esiet drošībā ar PLEXIGLAS®!

Saules gaisma satur lielu daļu kaitīga ultravioletā starojuma. To zina visi, kas saulē ir apdeguši.

Vairums plastmasu UV starojuma ietekmē ļoti mainās – kļūst dzeltenas, brūnas un neizskatīgas. Kamēr caurspīdīgi plastmasas izstrādājumi ir jauni, tie visi izskatās diezgan vienādi. Pārsteigumus tie parasti atnes pēc vairākiem gadiem.

Vislabākie ir plastmasas materiāli, kam ultravioletais starojums nekaitē nemaz, visa materiāla biezumā. PLEXIGLAS® ražošanā tiek izmantota dabiska UV stabilizēšanas tehnoloģija, tāpēc tas nebojājas saules gaismā.

PLEXIGLAS® nekļūst manāmi dzeltens

Mēs garantējam, ka PLEXIGLAS® loksnes nedzeltēs 30 gadus.

PLEXIGLAS® caurspīdīgums paliek nemainīgs

Mēs garantējam, ka dzidras PLEXIGLAS® loksnes paliks tikpat caurspīdīgas 30 gadus.

PLEXIGLAS® saglabā degšanas īpašības

Mēs garantējam, ka PLEXIGLAS® saglabās degšanas īpašības pēc 30 gadu ilgas atrašanās laikapstākļu ietekmē.

Krusa nesabojā viļņotas PLEXIGLAS® loksnes

30 gadus krusa nesalauzīs 3 mm biezas viļņotās PLEXIGLAS® Resist un Heatstop loksnes, neatkarīgi no krāsas un virsmas.

PLEXIGLAS® papildu garantijas

Papildus 30 gadu garantijai mēs dodam citas garantijas, kas attiecas uz noteiktām materiālu īpašībām.

Vislabākie ir izstrādājumi, kam ir dabiska aizsardzība pret ultravioletajiem stariem, un PLEXIGLAS® materiāliem, kas ir ražoti ar dabisko UV aizsardzības tehnoloģiju, tāda aizsardzība ir.

Avots: https://www.plexiglas.de/en/about-us/30-year-guarantee

PLEXIGLAS® ilgtspēja

PLEXIGLAS® materiāli pārdošanā

Bieži uzdoti jautājumi par PLEXIGLAS®

Pareiza PLEXIGLAS® tīrīšana un dezinficēšana

PLEXIGLAS® locīšana un formēšana dažos soļos

PLEXIGLAS® zāģēšana: kā precīzi griezt akrila stiklu

PLEXIGLAS® līmēšana, līmes un pamācības

PLEXIGLAS® slīpēšana un pulēšana

SAZINĀTIES AR MUMS





    Proplastik logo