DIBOND® un NEOBOND® reklāmas materiālu salīdzinājums

Gan DIBOND®, gan NEOBOND® ir alumīnija kompozītmateriāla plāksnes. Pirmās ražo 3A Composites Vācijā, otrās – Williams Composite Materials Latvijā.

Rakstā ir apskatīti abu firmu produkti, kas paredzēti pārsvarā reklāmas veidošanai, jo ir noprotams, ka plašs NEOBOND® izstrādājumu klāsts ir paredzēts ēku apdarei – tās ir biezākas, izgatavotas no keramiska materiāla un atbilst augstākām ugunsdrošības prasībām.

Kompozītmateriāls, kas vairāk paredzēts reklāmas materiālu izgatavošanai, ir polietilēna vai minerālvielu materiāla plāksne, kas no abām pusēm ir pārklāta ar 0.3 mm biezu alumīnija slāni. Tāda plāksne ir ļoti viegla, izturīga un stipra. Tai ir gluda virsma. Tā ir ideāla izmantošanai gan iekštelpās, gan ārā. To ir viegli apstrādāt un kopt.

Vairumā gadījumu šādas plāksnes izmanto izkārtņu, dizaina elementu izgatavošanai, veikalu iekārtošanai, interjera noformēšanai, tirgu un izstāžu stendu izveidošanai. No plāksnēm griež burtus, gatavo gaismas kastes un citus izgaismošanas risinājumus. No tām pat gatavo automašīnu korpusa daļas.

Ir pieejams ne vien vienkrāsains un gluds pārklājums, bet arī dažāda veida faktūra un krāsojums, piemēram, tāds, kas atgādina metālu, koku, akmeni, spoguli. Protams, abi ražotāji apsola pēc īpaša pasūtījuma izgatavot plāksnes gandrīz jebkādā krāsā un gandrīz ar jebkādu faktūru un krāsojumu. Abu ražotāju dokumentācijā ir arī norādīts, ka virsmas apstrādes iznākums ir vienāds tikai vienā ražošanas ciklā, tāpēc ir ieteikts pasūtīt uzreiz visu nepieciešamo daudzumu, lai to var izgatavot vienā paņēmienā. Par NEOBOND® plāksnēm ir teikts, ka tās ir jāuzstāda visas vienādi, t.i., lai zīmējums uz drošības plēves sakristu. Savukārt par DIBOND® ir rakstīts, ka faktūras pārklājums ir unikāls veselus piecus metrus un sāk atkārtoties tikai lielākām plāksnēm.

Specializētas plāksnes

Ir pieejamas plāksnes, kuras var apdrukāt. Tās ir pārklātas ar īpašu poliestera slāni, pie kā labi pieķeras tinte, un kas ļauj veidot asus lielformāta attēlus košās krāsās.

Abi ražotāji piedāvā plāksnes ar paaugstinātu virsmas izturību pret skrāpējumiem, noberzumiem un līdzīgu mehānisku ietekmi. Tās ir DIBOND® eloxal un NEOBOND® Anti Scratch. Tādi materiāli ir noderīgi sabiedriskā transporta salonu apdarei, sabiedrisku telpu interjera dekorēšanai un visur citur, kur nepieciešama palielināta virsmas stiprība.

Tāpat abi ražotāji piedāvā plāksnes ar paaugstinātu ugunsizturību, kuru pamats ir nevis polietilēns, bet nedegošs, keramisks materiāls. Tās ir NEOBOND® sign FR un DIBOND® FR. Abas ir ugunsdrošības klasē B-s1, d0 saskaņā ar standartu EN 13501-1.

Specializēto plākšņu apstrādes veidu ir daudz, un lielākā daļa visiem veidiem ir vienādi. Atšķirības var būt, piemēram, ka ugunsdrošās plāksnes nevar metināt ar karstu gaisu, bet citas var.

Salīdzinājuma tabula

DIBOND®
NEOBOND®
UV izturīga pamatne
UV izturīga pamatne
Pamatne: polietilēns LDPE
Pamatne: polietilēns
0.3 mm alumīnija slānis
0.3 vai 0.21 mm alumīnija slānis
Biezums: 2, 3, 4, 6 mm
Biezums: 2, 3, 4, 6 mm
Nav datu
Platums 1500 mm (1000-2000 mm)
DIBOND® FR līdz 2050 mm platumā
Nav datu
Nav datu
Garums 3050 vai 4050 mm (līdz 6000 mm)
Pārklāts ar PE
Pārklāts ar PE
Matēts/matēts, matēts/glancēts, gkancēts/glancēts
Matēts, matēts/glancēts
Izmantojams no -50°C līdz +80°C
Nav datu
100% pārstrādājams
Nav datu
Jāpasūta viss uzreiz, lai būtu vienāda krāsa
Jāpasūta viss uzreiz, lai būtu vienāda krāsa
Jebkāda RAL, Pantone krāsa
Jebkāda RAL, Pantone, NCS krāsa

Pieejamās standarta krāsas

DIBOND®
NEOBOND®
RAL 1015
RAL 1015
RAL 1023
RAL 1023
RAL 3020
RAL 2009
RAL 5002
RAL 3004
RAL 6005
RAL 3020
RAL 9003
RAL 5002
RAL 9005
RAL 5022
RAL 9006
RAL 6005
 
RAL 6024
 
RAL 7016
 
RAL 7042
 
RAL 8015
 
RAL 9005
 
RAL 9006
 
RAL 9007
 
RAL 9016
 
WI 731
 
WI 799

Jāatzīmē, ka krāso kodi WI ir vienīgi NEOBOND® iekšējai lietošanai.

DIBOND® un NEOBOND® ir ideāls materiāls radošu ideju īstenošanai, jo ir pieejams ļoti plašs virsmu noformējums, plāksnes ir viegli apstrādāt un tās ilgi kalpo.

Informācija ražotāja lapā

DIBOND® brošūras, tehniskā informācija, video, materiāli iedvesmai: https://www.display.3acomposites.com/dibond/

Kā iegādāties DIBOND® plāksnes

Proplastik noliktavā pieejamie materiāli: https://proplastik.lv/reklamas-materiali/dibond-acp/

SAZINĀTIES AR MUMS





    Proplastik logo